Gevulde kipdijrollade met witlof en ui

Ingrediënten voor 4 personen

Gevulde kiprollade:

  • 4 kippendijen – (ontbeend)
  • Zout
  • Zwarte peper
  • 4 takjes tijm (alleen de blaadjes)
  • 4 takjes platte peterselie (alleen de blaadjes)
  • 8 takjes bieslook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Keukentouw (rollade touw/slagers touw)

Witlof:

  • Witlof (in de lengte gehalveerd)
  • 50 gr boter
  • 1 eetlepel olijfolie

Ui :

  • 2 witte uien (tip van de chef: gebruik Cévennes-uien mits beschikbaar)
  • 40 gr boter

Recept

Gevulde kipdijrollade

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Ontbeen de kippendijen.
  3. Leg de kippendijen met de huid naar beneden neer en plaats er een folie of bakpapier overheen om de kippendijen vervolgens plat te maken, bijvoorbeeld met behulp van een pan of een deegroller. Bestrooi met zout en zwarte peper.
  4. Voor de vulling: meng in een kom de tijm, peterselie en bieslook en 2 eetlepels olijfolie. Smeer het mengsels gelijkmatig uit over de geplette kippendijen.
  5. Rol de kippendijen op tot strakke rollen en verbind elke rol op drie plekken (een touw gebonden in het midden, een touw links van het midden, een touw rechts van het midden). Dit om de kipdijrollen goed strak te houden.
  6. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak de kipdijrollen circa 8 minuten, terwijl je ze regelmatig met de vrijgekomen jus besprenkelt. Dit laatste is belangrijk om de kiprollade sappig te houden.
  7. Plaats de kipdijrollen in een ingevette ovenschaal en bak circa 15 minuten op 180 graden in de voorverwarmde oven. (De rollade is gaar als hij een kerntemperatuur heeft van ca. 70-72 °C)

Witlof

  1. Verwarm 50 gr boter en 1 eetlepel olijfolie in een pan (tip van de chef: gebruik dezelfde pan als voor de kipdijrollen zodat je gebruik kunt maken van de vrijgekomen smaakvolle jus). Zodra het warm is, voeg de door de lengte gehalveerde witlof toe. Bak gedurende 3 minuten.
  2. Plaats in een ovenschaal en bak 10 à 15 minuten op 180°.

De witte uien (1/2 per persoon)

  1. Pel de uien en snij ze door de lengte in vieren.
  2. Verwarm 40 gram boter in een pan (ook dit mag nog steeds dezelfde pan als bij de kip en witlof zijn!) en zodra de boter heet is, voeg je de gesneden uien toe. Bak circa 10 minuten tot ze goed glazig zijn.

Snij de kipdijrollades in mooie slices en dien op met de zijgerechten. Voeg peper en zout toe naar smaak.