Duurzame en verantwoordelijke kweek

…en elke dag meer. Als onderdeel van een verantwoordelijke en duurzame aanpak is de Label Rouge scharrelpluimveehouderij gebaseerd op ecologische, sociale en economische voordelen.

DE ECOLOGISCHE VOORDELEN

.

OPEN LUCHT, EEN SCHAT AAN BIODIVERSITEIT

De weiden rond de kippenhokken zijn uitgestrekte gras- en bosrijke buitengebieden waar het pluimvee de hele dag door, het hele jaar door, toegang toe heeft.
Een pluspunt voor het milieu, want de oppervlakte van meer dan een hectare kan ongeveer 2,35 ton CO2 opslaan.

BEPERKTE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK

Het is verplicht!
De afstand tussen boerderijen en slachthuizen moet minder dan 100 km zijn.
Niet meer dan 3 uur rijden, punt uit.

STEEDS MINDER ENERGIEVERBRUIK

In hun pluimveestallen installeren Label Rouge-scharrelpluimveehouders steeds meer apparatuur om de energieprestaties van de pluimveestallen te verbeteren. Betere isolatie of dichtheid van gebouwen, watermeters, modernisering van verwarmingstoestellen om het propaanverbruik te verminderen, gebruik van automatisering… zijn allemaal oplossingen om de planeet te beschermen en bronnen van besparingen.

BEHOUD VAN LOKALE RASSEN

Sinds zijn oprichting in de jaren zestig heeft het Label Rouge bijgedragen aan het behoud van de diversiteit van lokale rassen, waarvan sommige met uitsterven zijn bedreigd.
Gele naakthalskip uit de Landes, hoen uit Loué, zwarte kip uit Bourgondië en Challans, hoen uit Touraine… het zijn allemaal rassen met aanleg voor buitenkweek, langzame groei en vleeskwaliteit, onberispelijk door hun rustieke karakter.

DE SOCIALE VOORDELEN

.

PRIORITEIT AAN DIERENWELZIJN

In elke fase van de productie van Label Rouge worden de principes van dierenwelzijn nageleefd.
Overdag komt en gaat het pluimvee vrij in de uitloop in de open lucht. Bomen en struiken beschermen hen tegen de zon, de wind en roofvogels.
s Nachts keren de vogels terug naar de kippenhokken, die beperkt zijn in grootte en een lage dichtheid hebben (maximaal 11 kippen/m2 in Label Rouge). Ze rusten op stro, vaak geproduceerd op de boerderij.

EEN LANGERE OPFOKPERIODE

De minimale opfokperiode varieert van soort tot soort.
In alle gevallen is hij lang: minimaal 81 dagen voor kippen; minimaal 94 dagen voor parelhoenders.

SUPERIEURE KWALITEIT, VEEL MEER DAN WOORDEN

Alle Label Rouge pluimvee- en eierproductie wordt uitgevoerd volgens strenge, door de overheid erkende specificaties om optimale kwaliteit en smaak te garanderen. Traceerbaarheid en veiligheid zorgen voor transparantie over de herkomst en een belofte om de best mogelijke service te bieden.

DE ECONOMISCHE VOORDELEN

.

HET IS GOED VOOR DE LOKALE ECONOMIE

Label Rouge scharrelpluimveebedrijven zijn in totaal 6.000 boerderijen verspreid over heel het land. Kleinschalige boerderijen die een volwaardige rol spelen in de lokale economie. Ze dragen bij aan de levendigheid van plattelandsgebieden en vaak ook aan hun identiteit: Janzé, les Landes, Loué, Argoat, Challans, Licques, Auvergne, Le Gers, Elzas, Normandië…

EN DE WERKGELEGENHEID!

Een Label Rouge vleeskuikenhouder creëert tot 2 voltijdse banen (naast zichzelf). Deze banen kunnen niet worden verplaatst en bevinden zich overal op het Franse platteland.